január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tejszín

Egyik gyakran használt tejtermék főzés és sütés során a tejszín. Több fajtája létezik, felhasználhatjuk hidegen habbá verve, de melegítve szószok készítéséhez is..

Tejszínek

Az ún. teljes tej szétválasztható fölözött tejre és tejszínre. A fölözés lehet természetes (ha a tejet állni hagyjuk a tej felszínére kiülepszik a zsírja), illetve történhet géppel (centrifugálással) vagy melegítéssel. A tejszín íze édeskés, fajtától függően zsírtartalma széles skálán (10-60%) mozog. Ez a zsírtartalom befolyásolja a felhasználási lehetőségeket is. Hazánkban alapvetően 10-30% közötti zsírtartalmú tejszínek kerülnek forgalomba. A leggyakrabban használt tejszín termékek:

  • Kávétejszín: A legsoványabb (esetleg 7,5, de jellemzően 10-12 %) zsírtartalmú tejszín, kávéhoz fogyasztjuk, de tortabevonatok készítéséhez is használható.
  • Főzőtejszín: alapvetően főzéshez használható, bírja a hevítést. Már 10% zsírtartalom változatban is megvásárolható, de jellemzően 20%-os zsírtartalmú. Felhasználhatjuk mártások, levesek, főzelékek készítéséhez. Állaga sűrű, így ideális sűrítésre, habarásra is.
  • Habtejszín: általában édességek készítéséhez, illetve cukrozott formában habként használt változat. 30% és annál magasabb zsírtartalom már alkalmassá teszi a tejszínt arra, hogy habbá verjük. A forgalomba kerülő habtejszínek zsírtartalma általában 30%. Felverést igénylő habtejszín mellett egyéb tejszínhab alternatívák is léteznek. Tejszínhab>>
  • Növényi tejszín: koleszterinre figyelők számára tejszín alternatíva, amely tejzsír helyett hidrogénezett növényi zsírt tartalmaz. Létezik főző, illetve hab (cukrászkrém) változata is.
  • Egyéb változatok: bio és laktózmentes termékeket is vásárolhatunk. A créme fraîche (tejszínes tejföl) zsírtartalma min. 30%. Creme double-ről (dupla tejszínről) 40% zsírtartalom felett beszélünk. Utóbbi kettő sajnos hazánkban jelenleg nem vagy nehezen szerezhető be.

Tejszín vásárlása és tárolása

A főzőtejszín általában ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, azaz bontatlan állapotban hűtés nélkül is hosszabb ideig eltartható. Zsírtartalmát illetően különböző változatok is vannak: 10, 15, 18, 20%. A műanyag üveges változat kifejezetten praktikus, mivel visszazárható (ezek általában „light” változatok). A habtejszín lehet hőkezelt, illetve „féltartós”. Utóbbi esetben pár hétig tartható el hűtőszekrényben tárolva. A kávétejszín megvásárolható mini/adagolt, illetve kisüveges kivitelben. Minden termék esetében igaz, hogy a hőkezelt változatokat is (!) tároljuk felbontás után hűtőszekrényben és mihamarabb használjuk fel. Tudatos vásárlás jegyében tejszín vásárlása során is ügyeljünk továbbá az összetételre, így állományjavítók, tartósítószerek, stabilizátor, cukor!

Tejszín felhasználása

A tejszínt sokféle édes és sós, meleg és hideg étel készítéséhez használhatjuk fel. A főzőtejszín elsősorban (krém)levesek, (tészta)szószok és mártások, főzelékek, egytálételek, felfújtak, köretek készítéséhez ideális. A habtejszín alapvetően édességek, de akár salátaöntetek készítéséhez is felhasználható. Főzőtejszín nem verhető habbá, így habtejszín helyettesítésére nem alkalmas. Habtejszínnel adott esetben helyettesíthetünk főzőtejszínt.

A következő tejszínes receptek listában néhány kevésbé szokványos receptet válogattunk ki a sok tejszínt felhasználó recept közül.

Tejszínes receptek

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .