szeptember 22., péntek : Móric

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tejszínes csokoládéhab

December 30, 2009  
kategória Egyszerű, Parti, Receptek, Sütemények

Tojásmentes csokoládéhabA csokoládéhab (mousse au chocolat) lelkes híveinek és készítőinek táborát megosztja a kérdés, hogy mi szükséges a tökéletes csokoládéhabhoz (a kiváló minőségű csokoládén kívül persze). Legtöbben a tojásos (azon belül is a több fehérje, mint sárgája) verzióra esküsznek, míg mások esetleg vaj, cukor, aromák mellett tejszínt is tesznek bele. A következő tejszínes csokoládéhab recept garantált csokoládéélményt nyújt, azonban teljesen tojásmentes, így ajánlhatjuk a tojást elkerülni szándékozóknak is..

Hozzávalók:

 • 10 dkg étcsokoládé
 • 2 dl habtejszín
 • ½ csomag bourbon vaníliacukor (elhagyható)

Elkészítés:

 1. A csokoládét darabokra törjük, egy fémtálba helyezzük és vízfürdő módszerrel megolvasztjuk. Ez azt jelenti, egy másik edényben, amelyre a fémtálat pontosan rá tudjuk helyezni, kb. kétujjnyi vizet felforralunk. Ha felforrt, a hőt csökkentjük, a fémtálat az edényre helyezzük, és a csokoládét így kíméletesen megolvasztjuk. Fontos, hogy a fémtál alja ne érjen bele a vízbe. A megolvadt csokoládét a tűzről lehúzzuk.
 2. Közben a tejszínt félig habosra verjük. A cukrot és a tejszín felét (műanyag) lapáttal a csokoládéba keverjük, míg sima krémet nem kapunk. Ekkor a maradék tejszínt is hozzáadjuk, óvatosan beleforgatjuk.
 3. A csokoládéhabot egy nagyobb vagy több kisebb tálba, esetleg csészékbe, poharakba töltjük, és pár órára (min. 3) hűtőszekrénybe tesszük.

Tippek:

 • A csokoládé legyen kifejezetten jó minőségű, és legalább 60, de inkább 70% kakaótartalmú.
 • Kevés alkohollal (pl. narancslikőr, rum), kávéval, esetleg fűszerekkel aromatizálhatjuk az olvadt csokoládét, de még egyszerűbben használhatunk ízesített csokoládét is (pl. narancsos, chilis). Így csokoládéhabunk különleges finom és különleges is lesz.
 • Csokoládéhabot készíthetünk fehércsokoládéból, vagy ét- és fehércsoki kombinációjával „márványosan” is.
 • A csokoládéhab fogyasztható magában, esetleg tejszínhabbal, gyümölccsel, keksszel, de sütemény töltéséhez is felhasználhatjuk. Tálalhatjuk csészékben, vagy két evőkanállal galuskákat formázhatunk belőle.
 • Kevéssel a tálalás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből. Ne legyen hideg, de az állagát se veszítse el hosszabb állástól.
 • Ha gyakran olvasztunk csokoládét, érdemes beszerezni egy erre a célra felhasználható nyeles fémtálat (pl. IKEA). Praliné tippek>>
 • A tejszínes csokoládéhab könnyen elkészíthető tojásmentes változata a közkedvelt csokoládé mousse-nak. Kifejezetten tartalmas, fenti adag 4 főre is elegendő desszertként.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .