szeptember 19., kedd : Vilhelmina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tejszínhab

Ízlés szerint cukrozott tejszínhabbal tálalhatjuk kedvenc süteményünket, de akár desszertkrémeket vagy fagylaltot is. Az ízesített tejszínhab önmagában is édesség lehet, de édességek készítéséhez is használjuk. Ezért nem mellékes a tejszínhabot eredményező fontos alaptechnikának, azaz a habtejszín felverésének tökéletes elsajátítása..

Habtejszín felverése

Akár géppel, akár kézi habverővel verjük fel a habtejszínt, érdemes figyelni a következőkre:

  • Csak megfelelő zsírtartalmú tejszín alkalmas arra, hogy habbá verjük (30 % vagy magasabb zsírtartalom szükséges). Tejszínek>>
  • A tejszín a felveréshez legyen lehűtve, de minden, a felveréshez használt eszköz (tál, habverő) is legyen hideg. Sőt, lehetőleg végezzük a felverést hűvös helyen.
  • A felvert tejszínt (amennyiben nem azonnal használjuk fel) tegyük hűtőszekrénybe.
  • A tejszínhab keménységét elősegíthetjük és tartósabbá tehetjük habfixáló porral.
  • A tejszínt ne a legmagasabb, hanem közepes (fél) fokozaton verjük megfelelő ideig (nem elhanyagolandó szempont, hogy így kevésbé spriccel a folyékony tejszín).
  • A felverés időt igényel annak érdekében, hogy a tejszín levegősen habos és laza legyen.
  • De! Ne verjük túl sokáig a tejszínt, különben vajjá köpüljük!
  • Ha édesítjük a tejszínt, még a felverés előtt adjuk a cukrot a folyékony tejszínhez. Ami az arányokat illeti, ízlés dolga, de általában 50 dkg tejszínre kb. 3 dkg cukorral számoljunk.
  • Vaníliás cukorral nem csak édesítjük, de ízesítjük is a tejszínhabot.
  • Szakszerű technikával felvert tejszín hűtőszekrényben több órán át kemény marad. Ezután veszít a volumenéből, összeesik.

Tejszínhab alternatívák

  • Tejszínhab spray: általában gazdagon cukrozott „műhabok”, csak a valóban s.o.s helyzetekre javasolt.
  • Habszifon: ebben az esetben megfelelő habszifonba töltjük a (cukrozott) folyékony tejszínt, és a szifonpatront becsavarjuk. A művelet gyors, egyszerű és hatékony, de számos más előnye is van (egyszerűbb adagolás és díszítés, jól tárolható, légmentesen záródik, stb.) A habszifon egyébként nem csak tejszínhab készítésére alkalmas. A habszifonba ugyanakkor csak az kerül, amit mi belerakunk, ez további előny a konyhakész műhabokkal szemben (lásd összetétel).
  • Tejszín ízű habpor: ez a por tejjel elkeverve habbá verhető.

Tejszínhab felhasználása

Tejszínhabot felhasználhatjuk krémek és tojással készülő desszertek lazító- vagy kötőanyagaként, sütemények töltésére vagy díszítésére, de gyümölcsök és egyéb desszertek kísérőjeként, de sütemények készítéséhez is.

  • Krémek és töltőkrémek készítéséhez alapvetően habtejszínt (esetleg növényi cukrászkrémet) használunk. Ez a tejszín alkalmas arra, hogy kézzel (habverővel) vagy géppel habbá verjük.
  • A tejszínhab állagának meghosszabbítása érdekében használhatunk különböző segédanyagokat, így pl. habfixálót, amely keményítő tartalmának köszönhetően a tejszínhab állagának javítását szolgálja, a kissé már felvert tejszínhez adagoljuk.
  • A tejszínhab különbözőképpen ízesíthető is. Az aromanyagokat (pl. nescafe, alkohol, szirup) a félig felvert tejszínhez adjuk. Másik lehetőség, ha felmelegített tejszínben például apróra vágott csokoládét olvasztunk fel, és még melegen jól elkeverjük, hogy homogén krémet kapjunk. Ha a krém kihűlt (ideális esetben hagyjunk erre egy éjszakát), a szokásos módon habbá verjük a csokis-tejszínes krémet.
  • Tejszínes krémek: krémek tejszínes ízesítésére is használjuk a habtejszínt.  Ebben az esetben az alapkrémhez zselatint adunk, majd később keverjük hozzá a felvert tejszínt. Az időzítésre azonban ügyelni kell. Ha az alapkrém túl meleg, folyós lesz tőle a felvert tejszín, ha már túlzottan megkötött, nem keverhető jól el a tejszínnel. Ideális időpont, ha a habverő a zselésedő krémben keveréskor nyomokat hagy. Ez azt jelenti, hogy a zselésedő folyamat már elindult, a krém kezd megkötni, de még lazítható. Ekkor keverjük óvatosan a krémhez a felvert tejszínt.
  • Ha dekorálni szeretnénk tejszínhabbal, a felvert tejszínhabot töltsük habzsákba, illetve használjunk habszifont.
  • Míg sokszor (pl. gyümölcssaláta, fagylaltkehely, rote grütze) csak tálalásnál kap szerepet a felvert tejszínhab, bizonyos klasszikus édességek esetében (feketeerdő torta, trifle, gesztenyepüré, stb.) elengedhetetlen hozzávaló.

Íme néhány kiválogatott és bevált tejszínhab recept, amely habtejszínnel, illetve tejszínhabbal készül.

Tejszínhab receptek

Tejszínhabos recept sorozatok

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .