január 23., kedd : Rajmund & Zelma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Természetes tisztítás

November 8, 2006  
kategória Mosás, Takarítás, Természetvédelem

Természetes tisztítószerekEgyre több ember, főleg gyerek, asztmás. Ennek egyik oka az egyre fokozottabb  levegőszennyeződés, a másik a túl sok tisztítószer használata és a „túl tiszta”  életmódunk. Az egészségünk és a környezetünk védelmének érdekében újra kell gondolunk az otthonunk  természetes tisztántartását és háztartásunk vezetését..

Egyre több tanulmány igazolja, hogy a modern tisztítószerek  tele vannak olyan vegyszerekkel, amelyek az egészségünkre és a környezetünkre is károsak. Azonban léteznek természetes anyagok, amelyekkel remekül lehet tisztítani –  amiket nem hiába használtak évszázadokon keresztül  az elődeink. Továbbá sokkal olcsóbbak, mint a boltban vásárolt tisztítószerek.

Ezekből az alapanyagokból nagyon hatásos tiszítószereket tudunk házilag készíteni:

Szódabikarbóna

Fehér púder, amelyet sütéshez is használunk. Azonban olcsóbban beszerezhető nagyobb mennyiségben egy patikából. Vízzel pasztává keverjük, amely felhasználható zsiradék, folt és pecsét eltávolítására. Mivel nem karcol, kiváló üveg, műanyag, fém(pl sütő) felületetek tisztítására is. Aluminiummal kombinálva ezüst tisztítására is alkalmas. Továbbá szagtalanítóként is lehet használni –  tegyünk egy  kis tálnyit a hűtőszekrénybe, és szórjunk egy kicsit a szemestes vödrünk aljába!

Borax

Másnéven nátrium-tetraborát, amely színtelen természetes ásványi só. Felhasználható klór helyett,  fertőtlenítőként és fehérítőként. Oldja a zsírt, így a lefolyócsövek és csatornahálózat tisztítására is kiváló. Nagyon hasznos a fürdőszoba és konyha tisztán tartásában. Szagtalanító hatása is van.

Mosószóda

Nátrium karbonát, sziksónak is nevezik. Szintén egy természetes vegyület, amely zsíroldó, vízlágyító és tisztító tulajdonságokkal bír. Kiválóan alkalmas erősen szennyezett felületek és ruhák tisztítására, továbbá eldugult lefolyók és csatornák feloldására. Természetes mosás>>

Ecet

Desztillált, fehér ecet meleg vízzel elkeverve ablakok, üvegek, poharak, tükrök tisztítására alkalmazható. Keverjünk össze 1 bögre szódabikarbónát, egy bögre vizet és két evőkanál ecetet – használjuk fürdőkád, wc, mosdótál tisztítására. Az ecet eltünteti a kávé és tea foltokat is.

Citrom

A legtöbb bolti tisztítószer nem hiába citrom illatú. A citrom illata friss és tiszta  – továbbá természetesen antibakteriális. Egy citrom karika felfrissíti a mosogatógépet, néhány csepp fényessé varázsolja  fürdőkádat, mosdótálat és wc-t. Ezüst tisztítására is alkalmas, továbbá olívaolajjal elkeverve kiváló bútortisztító is.

Teafa olaj

A Tea-tree olaj az ausztrál Melaleuca Alterifolia fa leveliből nyert olaj. Természetesen antibakteriális és antiszeptikus, így alkalmazható antibakteriális készítmények helyett. Adjunk néhány cseppet meleg vízhez, és használjuk a konyhai munkalap, vágódeszka, asztal, gyerekszoba, wc léce fertőtlenítésére. Más olajokkal kombinálva (pl. levendula) illatósítóként is használható.

A következő bejegyzésben tippeket adunk a természetes és környezetbarát tisztításhoz, pl. miképp lehet készíteni házi tisztítószereket a fenti alapanyagokból,  hol és mire lehet alkamazni őket.  Környezetbarát tisztítószerek házilag>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .