szeptember 22., péntek : Móric

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tiramisu

September 9, 2010  
kategória Egyszerű, Parti, Receptek, Sütemények

A tiramisu világszerte az egyik legnépszerűbb desszert, annak ellenére, hogy egy viszonylag modern édességről van szó. Nem hiába populáris, hiszen nagyon könnyen elkészíthető, sütésben járatlanok számára sem kihívás. Népszerűségéből kifolyólag rengeteg verziója létezik, íme néhány tipp az elkészítéshez, amit sok finom és különböző tiramisu recept követ..

Eredete

Pontos eredetét még mindig vitatják, csupán az a biztos, hogy először 1983-ban dokumentálták Tiramisu néven – de sokak szerint már korábban is létezett, zuppa inglese névvel, amely valójában az angol trife olasz verziója. Az olaszok azonban nem szeretik elismerni azt, hogy nem minden ételt ők találtak ki, így a tiramisut is eredeti olasz ételnek tekintik, és azokat a forrásokat részesítik előnyben, amelyek olasz származásra utalnak. Az egyik olasz legenda az, hogy a tiramisut a híres Roberto Linguanotto cukrász keresztlánya, Francesca Valori, találta fel Trevisoban, akinek a leánykori neve Tiramisu volt. Egy másik történet szerint Siennából származik, III. Cosimo toszkán herceg látogatása alkalmával készítették el először. De az is lehet, hogy 1969-ben találta ki Trevisoban Carminantonio Lannaccone. A neve pedig azért tiramisu, mert a szó jelentése “dobj fel”, ami a kávé hatására utal. Hogy valójában ki találta ki a végleges változatot, nem igazán számít – a lényeg az, hogy egy réteges desszertről van szó, amely igencsak a trifle verziója, csupán a lekvár/gyümölcs helyett kávét alkalmaznak.

Tiramisu alapanyagok

 • Alaptészta: általában babapiskóta (savoiardi), de sok receptben szikkadt piskóta, panettone, kalács vagy egyéb édes péksütemény található.
 • Krém: az igazi tiramisu Zabaglione desszertkrémmel készül. Ez tojássárgája, Marsala és cukor keveréke, amit Mascarpone krémsajttal kevernek el. Modern receptekben zabaglione helyett vaníliakrém található (ennek már az ötletétől az olaszok a falnak mennek!) vagy csupán mascarpone, amit sok esetben tejszínhabbal vagy sűrű tejszínnel dúsítanak. Ennek oka az, hogy az igazi Zabaglione nyers tojással készül, bár modern verziók vízgőz felett keverik ki. Némely receptben tejszínhab helyett felvert tojásfehérje  biztosítja a habos állagot. Továbbá az igazi tiramisuban nem szerepel vanília, de vaníliacukor sem (sok magyarosított recept ezzel készül).
 • Kávé: az igazi recepthez espresso kávéra van szükség, de a legtöbb receptben erős fekete kávé is elég.
 • Alkohol: Az eredeti recept nem tartalmazott alkoholt, legalább is a Francesca Valori verzió, mert gyerekek számára készült –  a zuppa inglese viszont igen, hagyományosan Marsala desszertbort. Ezt sok recept rummal vagy likőrrel helyettesíti – népszerű a narancs, kávé és meggylikőr.
 • Kakaópor: a desszert tetejére szórjuk, elsősorban díszítő funkciója van.  

Tiramisu készítése

 1. Először elkészítjük a desszertkrémet (tojássárgáját elkeverünk Marsalaval és cukorral), majd elkeverjük mascarpone-val, és/vagy tejszínhabbal.
 2. A babapiskótát bemártjuk a kávéba (vagy alkoholos kávéba), ezeket egy tálba helyezzük, a krémmel leöntjük, majd  egy újabb réteg babapiskótával és krémmel lefedjük.
 3. A végén kakaóporral megszórjuk.
 4. Hűtőszekrényben vagy fagyasztóban lehűtjük.

Tippek

 • A tiramisut a trifle-al szemben szinte egyből lehet tálalni, az olaszok azonban semmifreddo, azaz félig lefagyva kedvelik. A desszertet érdemes mégis néhány órára lehűteni, hogy az ízek összeérjenek, vagy fagyasszuk le, és fogyasztás előtt időben tegyük át a hűtőszekrénybe.
 • A tiramisu előre elkészíthető, így ideális vendégváró desszert – baráti vagy családi összejövetelekre, romantikus alkalmakra, partikra de akár formális rendezvényekre is.
 • Ha nyers tojással készítjük a desszertkrémet, ügyeljünk a tojás minőségére és frissességére – feltörés előtt a tojás héját feltétlenül mossuk meg (lásd tojás tippek), vagy készítsük el a krémet a modern módszer alapján (azaz vízgőz felett). Olasz desszertkrém>>

Tiramisu receptek

Íme néhány letesztelt, tuti finom tiramisu recept, a listát folyamatosan bővítjük.

Egyéb hasznosítható alapanyagok

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .