január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tojás receptek

March 30, 2009  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Receptek

TojásokMég a főzést ritkán művelők is minden bizonnyal tartanak otthon tojást, hiszen egyszerű tojás recept segítségével percek alatt lehet belőle valami finomat készíteni. A tojás az egyik legfontosabb alapanyag a főzésben, ennek megfelelően tojás recepteknek se szeri, se száma, válogathatunk belőlük ízlés és egyéb hozzávalók rendelkezésre állásának függvényében..

Tojás vásárlása

Ma már az egységes tojás jelölésnek köszönhetően könnyen megállapíthatjuk a tojás minőségét, frissességét, méretét és származását is. A jelölés (pecsét formájában a tojáson) utalást tartalmaz ugyanis a minőségi osztályra (A=friss), az állatok tartási módjára (0=bio tartás, 1=szabad tartás, 2=alternatív tartás, 3=ketreces tartás), a tojás eredetére (származási ország kódja, HU=Magyarország + többszámjegyű termelői kód). Általában a csomagoláson (dobozon) tüntetik fel az eltarthatóságra (dátum), esetleg tojásrakás dátumára, méretre (többnyire M= 53-63 gr, L=63-73 gr) vonatkozó információkat. Ezeket az adatokat megtalálhatjuk tehát pecsét formájában a tojáson, illetve a tojás dobozán, érdemes figyelni rá vásárlásnál.

Tojások frissessége, tárolása

A tojások frissességét ellenőrizhetjük (a fenti információkon túl vagy mellett) úszó vagy feltörési próbával is. A friss tojás vízzel teli edényben lesüllyed, míg a 3 hetes úszik a vízben. A friss tojás fehérjéje áll, sárgája magas. A 3 hetes tojás fehérjéje szétfolyik, a sárgája lapos. Bizonyos ételeknél különösen jelentősége van a tojás frissességének, amely megállapításában a fenti próba segíthet. A szalmonella elleni védekezéshez is fontos a tojás frissessége, különösen, ha nyersen kerül felhasználásra, valamint a tojások szakszerű tárolása, amely egyet jelent a hűtőszekrényben történő tárolással. Tároljuk a tojást az erre a célre szolgáló tartóban, a többi élelmiszertől elkülönítve. Így a tojás kb. 3-4 hétig tárolható (irányadó dátumot lásd a csomagoláson).

Tojások felhasználása

A tojás tippek című cikkünkben már sok tippet és ötletet adtunk a tojás különböző felhasználási módjához. Íme néhány újabb tipp a fehérjéhez és a sárgájához:

Tojásfehérje:

  • A felvert tojásfehérje habot leginkább édességek, sütemények készítéséhez használjuk.
  • A tojássárgáját és fehérjét mindig óvatosan válasszuk szét, mert a legkisebb tojássárgája maradvány is módosíthatja a tojásfehérje minőségét. (Ha mégis belekerült, próbáljuk meg a kiskanállal kiszedni.)
  • A keverőedény, eszközök legyenek teljesen zsírmentesek.
  • Egy kevés sót adhatunk hozzá, ez megnöveli a tojásfehérje térfogatát.
  • A maradék fehérje lefagyasztható. Receptek maradék tojásfehérjéhez, illetve további tojásfehérje tippek>>

Tojássárgája:

  • A tojássárgáját habarásra, ételek megkötésére használjuk. Ezután az ételt már ne főzzük, mert a tojássárgájában lévő fehérje kicsapódhat.
  • A fel nem használt sárgája rövid ideig tárolható hűtőszekrényben, légmentesen lezárva, olajjal felöntve (de legjobb azonnal felhasználni).
  • Aki kedveli a puha, folyékony tojássárgáját a tojásételekben, ügyeljen a főzési, sütési időre.

Ami a tojás receptet illeti, a bőség zavarával küzdünk. Hosszú lenne a tojást tartalmazó ételek listája, ezért inkább szűkítjük azt. Íme néhány tojás alaprecept, valamint olyan kiválogatott tojás receptek, amelyekben a tojás valóban főszereplő, azaz alkalmasak például arra, hogy a hűtőszekrényben várakozó tojásokat szavatosságuk lejárta előtt felhasználjuk:

Tojás receptek

Tojás alapreceptek

Levesek

Falatok, előételek, szendvicskrémek

Saláták, köretek

Főételek

Édességek

Kapcsolódó cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .