január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tojásfehérje

March 6, 2010  
kategória Konyha, Receptek, Sütőiskola

Tojásfehérje habA tojásfehérjét hozzávalóként magában jóval ritkábban használjuk fel, mint a sárgáját. Különösen ünnepek előtti sütések kapcsán merül fel a kérdés, hogy mit kezdjünk a maradék tojásfehérjével. A következőkben ilyen helyzetekre adunk recept ötleteket, illetve hasznos tojásfehérje tippeket..

A tojásfehérjéhez úgy jutunk, ha a tojást kettéválasztjuk. Tojások kettéválasztása>>

Tojásfehérje felverése

 1. A fehérjét teljesen zsírmentes, tiszta tálba öntjük.
 2. Először a kézi mixer leggyengébb, majd közepes fokozatán a habverővel habosra verjük.
 3. Magas fokozaton verjük tovább addig, amíg kemény lesz. Tesztelési lehetőségek: csúcsok képződnek a habban, a hab késsel vágható, vagyis a vágás a habban látható, illetve talán legklasszikusabb módon, ha a tálat felfordítva a hab megáll a tálban.

Tippek:

 • Ne csak a tál, hanem minden, amit a felveréshez használunk, legyen zsírmentes.
 • A fehérjéhez adott csipetnyi só vagy cseppnyi citromlé megnöveli a fehérjehab térfogatát (megint mások víz vagy ecet hozzáadására esküsznek).
 • Ha a habot tésztamasszához adjuk, mindig a fehérje legyen az utolsó lépés. Először a hab egy részét (1/3) forgassuk óvatosan a masszába, majd a maradékot.
 • A laza ”forgató” mozdulat fontos, különben összeesik a fehérje hab, elveszíti a volumenét. Ehhez használjunk fakanalat, vagy kézi habverőt.
 • Nem mindig szükséges a teljesen kemény hab (receptfüggő).
 • A hab felverését természetesen kézi habverővel is végezhetjük.
 • A felvert habot azonnal használjuk fel, azaz ne készítsük el előre.
 • Ha cukorral verjük fel a habot, használjunk lehetőleg finom szemcsés cukrot. A tojásfehérjét verjük fel, a turmix fokozatát csökkentve szórjuk a habhoz folyamatosan a cukrot, majd a fokozatot növelve verjük tovább a habot, amíg kemény lesz.

Tojásfehérje tárolása

Rövid ideig (néhány nap) hűtőszekrényben légmentesen lezárva tárolható. Egyébként pedig szintén légmentesen lezárva, lefedve, csomagolva lefagyasztható, így akár 10 hónapig is eláll. Minden esetben írjuk rá a tároló edényre, hogy hány darab fehérjét (esetleg azt is, hogy milyen méretű tojásból) tartalmaz, a későbbi felhasználás érdekében. Ha ezt nem tettük meg, tájékoztatásul egy fehérje kb. 4 dkg. Tárolásra alkalmas lehet egy jégkockatartó is (a mélyedéseket kenjük be olajjal, esetleg használjunk szilikonos jégkockatartót, de fedjük is le). Kiolvasztáshoz tegyük hűtőszekrénybe.

Tojásfehérje felhasználása

A tojásfehérjét legjellemzőbben kemény habként használjuk fel édességek készítésénél. Sütemény masszát lazítunk és térfogatot növelünk vele, a cukorral felvert változatból készül a habcsók, de megsütve torták bevonására is alkalmas. Használhatjuk továbbá leves derítéséhez (tisztításához), sóburokban történő sütéshez, omlett készítéséhez, fehér piskóta recepthez, cukormáz készítéséhez sütemények díszítése során, tészta ragasztásához, arcpakolás készítéséhez, stb.

Szerencsés helyzetben a receptek egész tojások felhasználását írják elő, ebben az esetben az esetleg külön felvert fehérje is funkciót is. Maradék tojásfehérje felhasználásához íme néhány tojásfehérjével készülő recept.

Receptek tojásfehérjével

Édes

Egyéb

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .