január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tojásfestés

March 18, 2008  
kategória Dekoráció, Szabadidő, Ünnepek

TojásfestésA tojás az új élet, a kikelet szimbóluma. A tojásfestés hagyománya évezredekre vezethető vissza, a perzsák már 3000 évvel ezelőtt ajándékoztak egymásnak a tavasz első napján vörösre festett tojásokat. Ennek hagyománya  átterjedt Európára is, az ókori görögök és rómaiak is festett tojással ünnepelték a tavasz érkeztét, majd a keresztények a 13. században kezdték el a festett tojást a húsvéti ünnepekhez kötni..

 A tojásfestés azóta is az egyik legszebb húsvéti hagyomány, a gyerekek várva-várt eseménye. Eredetileg kifújt tojásokat festettek, de manapság dekorálhatunk porcelán, műanyag, fa, vagy hab alapanyagú tojásokat is. Ezek remek húsvéti ajándékok vagy újra és újra felhasználhatjuk őket jövőbeli húsvéti dekorációhoz. Főtt tojásokat is lehet festeni, de ezek dekorációját hagyjuk Nagyszombatra.

Előkészítés

Festés előtt alaposan  mossuk meg mosogatószerrel majd öblítsük le a tojásokat – ezáltal egyrészt eltávolítjuk a tojáshéjon található baktériumokat, másrészt zsírtalanítjuk a felületet, így a festés nem hagy foltokat. Utána mossuk meg a kezünket is alaposan!

Tojások kifújása

Sokan tartanak a tojásfújástól, pedig nagyon egyszerű dolog. A megmosott tojás mindkét végén  egy gombos tűvel néhány milliméteres lyukat szúrunk – a tojás fenékén a tűt addig mozgatjuk , amíg egy nagyobb lyuk keletkezik  (kb ceruza nagyságú) . Beledugunk egy hurkapálcát vagy szívószálat, majd elkeverjük a tojás fehérjét és a sárgáját. A kisebbik lyukba fújva kifújjuk a tojást a nagyobb lyukon át egy tálba – de használhatunk szívószálat vagy baba orrszippantó pumpát is. Ezután kívül-belül átmossuk a tojáshéjakat. A kifújt tojás keveréket felhasználjuk húsvéti sütemények vagy egyéb húsvéti ételek készítéséhez, dettó az eltört tojásokat (az eltört tojáshéjból készíthetünk húsvéti díszeket is!). Tojás receptek>>

Tojásfőzés

Ha meg akarjuk enni a tojásokat, az átlagosnál tovább kell főzni őket, forrástól számítva  minimum fél óráig. Továbbá 1 l vízbe tegyünk 4 ek sót, hogy ne repedjenek meg!

Színezés

Természetes festésA tojásokat színezhetjük ételfestékkel vagy hagyományosan készített, természetes oldatokkal. Ha a tojásokat el akarjuk fogyasztani, célszerű természetes színezékeket készíteni. Minél tovább hagyjuk a tojások a színező oldatban, annál mélyebb és tartósabb színt érünk el. 

Ha ételfestéket használunk, egy edényben keverjünk el1/4 teáskanál ételfestéket, 3/4 csésze forró vizet és 1 evőkanál ecetet. A tojásokat helyezzük a színezékbe, és hagyjuk ázni a kívánt szín eléréséig (a hűtőszekrényben akár egész éjjel át). Miután megszárítottuk a tojásokat (

Tipp: a kifújt tojásokat pálcikára húzva szárítsuk!) fényezzük ételolajjal egy puha rongy segítségével. 

Ha természetes oldatokat készítünk, a tojásokat színezhetjük forró és hideg oldatban  is –  a forró oldat hatása erősebb, de ha meg akarjuk enni a tojásokat, akkor célszerűbb a hideg oldat. Az oldathoz adjunk ecetet vagy citromlét, hogy megkösse a színanyagot a tojáshéjon. Ezeket a színeket lehet elérni:

  • Rózsaszín: A főtt tojásokat helyezzük lehűlt csipkebogyó teába
  • Vörösbarna: főzzünk vöröshagymát fél óráig vízben, szűrjük le, majd a főtt tojásokat tegyük a forró oldatba.
  • Lila:  tegyük ugyanezt lila hagymával 
  • Bordó: áztassuk céklalében a tojásokat
  • Kék: áztassuk lehűlt vöröskáposzta lében
  • Sárga: halványsárga színt lehet elérni narancs héjával. 20 percig főzzük a narancshéjat, majd beletesszük  a tojásokat.  Orbáncfű virága élénk­sárga színt eredményez.
  • Zöld: a tojásokat tegyük bele a lehűlt spenótlébe ( 30 perc főzés után).Csalánnal vagy nyírfalevéllel ugyanezt a hatást érjük el.

A tojásfestés után a tojásokat tovább dekorálhatjuk matricával, festékkel, filctollal, bár a főtt tojásokat nem érdemes túlzottan tovább díszíteni, ha később megesszük. Sablonok>> Készíthetünk különleges mintákat és díszítéseket – lásd kreatív tojásfestés>>

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .