February 13., Saturday : Ella & Linda

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tökfőzelék

February 18, 2008  
kategória Egészséges, Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

A tökfőzelék azon ételek egyike, amit vagy imád vagy utál az ember. A gyerekek kedvencének sem nevezhető – ennek ellenére gyakori az óvodai és iskolai ebéd menün. A tök – magas C-vitamin, folsav, béta-karotin és rost tartalma miatt – egy nagyon egészséges zöldség, amely a pénztárcánkat sem terheli meg..

Mivel a tökfőzelék egy egészséges és könnyen elkészíthető étel, a legtöbb anyukának van egy bevált receptje, mire a gyerekek iskolásak lesznek. Az alábbi  tökfőzelék recept egy még egészségesebb változat, s mivel nem igényel rántást, így lisztérzékenyeknek, low-carb diétázóknak és babaételként is kiváló.

Hozzávalók
  • 1 közepes tök (kb 1.5 kg)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl vagy görög joghurt
  • 1 ek olíva olaj
  • kapor
  • ecet ( vagy citromlé)
  • fél zöldségleves kocka (vagy 1 tk bio ételízesítő)
  • 1 babérlevél

Elkészítés

  1. Mossuk meg a tököt, hámozzuk meg, majd vágjuk ketté. A magjait kaparjuk ki, a húsát gyaluljuk le. A gyalult tököt sózzuk meg és hagyjuk állni 15-20 percig.
  2. Közben a hagymát vágjuk apróra, a kaprot vagdaljuk össze.
  3. Két kézzel nyomjuk ki a gyalult tökből a nedvességet.
  4. A hagymát pároljuk üvegesre az olajban, majd adjuk hozzá a kapor felét. Fonnyasszuk tovább 1-2 percig, majd adjuk hozzá a tököt.
  5. Engedjük fel kevés vízzel (éppen, hogy a tököt elfedje ), adjuk hozzá a leveskockát és a babér levelet. Pároljuk kb 15 percig – ha szükséges, adjunk hozzá vizet.
  6. Amikor a tök megpuhult, adjuk hozzá a tejfölt, majd ízesítsük kevés ecettel és adjuk hozzá a maradék kaprot.

Tippek

  • Ha túl hígra sikerült a főzelék, kézi turmixszal sűrítsük be.
  • A gyalult tökhöz adhatunk egy kávéskanálnyi ecetet is, amíg a sóban áll.
  • A tökfőzelék egy egészséges főzelék, de még egészségesebbé tehetjük, ha csökkentett nátriumtartalmú sót használunk.
  • Ha 1 évnél fiatalabb babának főzzük –  só helyett citromlében áztassuk a gyalult tököt tíz percig, és csakis sómentes zöldséglével engedjük fel, vagy csupán vízzel. Tejföl helyett pedig használjunk kecskejoghurtot.
  • A tökfőzelék klasszikus társa a fasírtnak, de más sültek mellé is remek köret.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .