december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Töklámpás tippek

October 19, 2008  
kategória Szabadidő, Ünnepek

TöklámpásHa Halloween, akkor töklámpás. Ha töklámpást szeretnénk készíteni a legfontosabb, hogy hibátlan és formás tököt válasszunk. Ha egy ilyet találtunk és hazavittük, elkezdhetjük a dekorálást. A hagyományos töklámpáson kívül rengeteg egyéb és sokszor egyszerűbben kivitelezhető módon is dekorálható a halloween tök. Íme sok-sok újszerű töklámpás tipp és ötlet..

Halloween töklámpás, vagy tök dekoráció készítéséhez néhány általános tipp:

 • A töknek nem csak a tetejét vághatjuk le, sőt! Egyszerűbb, ha az alját vágjuk le, alulról egy evőkanállal, vagy fagylaltos kanállal kikaparjuk a magokat és esetleg a zöldséghúst, majd ráhelyezzük a mécsesre.
 • Kivételesen készíthetünk félelmet keltő, ijesztő figurákat is a tökkel: boszorkány, sárkány, kalóz, pók. Néhány vicces kellék és filc ehhez elegendő.
 • Beírhatunk a tökbe monogramot, vagy látványos helyre szánt tök esetében akár a családi vezetéknevet is. Egy-egy betűt is bevéshetünk a tökbe, több tök egymás mellé helyezésével így egy szó is kirakható (pl. ÜDV).
 • A mécses helyett használhatunk elemes égőt, zseblámpát, sőt akár kültéri karácsonyi égőket is.
 • A kontúrok körbevágásához használhatunk favéséshez használt keskeny vésőeszközöket is.
 • Dekorálás előtt a tököt alaposan mossuk le.

A hagyományos töklámpás készítésénél a legnagyobb kihívás a figura (legyen az fej vagy egyéb) kontúrjának körbevágása. Ajánlatos fűrészes kést használni. Ez azonban semmiképpen sem olyan tevékenység, amelyet egy gyerek is elvégezhet, pedig ők élvezik a töklámpás készítését igazán! Ne csak fejként és/vagy lámpásként képzeljük el a tököt, hiszen számtalan egyéb dekorációs lehetőség is van. Íme néhány újszerű, különösen gyerekeknek ajánlott, késmentes töklámpás alternatíva:

 • Matricák. A legegyszerűbb megoldás a tök dekorálásához. Ízles szerinti matricákkal dekoráljuk a tököt, ezzel is készíthetünk fejet, de egyéb témakörrel is felruházhatjuk a tököt. Amennyiben a matrica nem ragad eléggé, használjunk erős ragasztót is.
 • Dekoráljuk a tököt sablon segítségével. Sablont rajzolhatunk magunk is, de az interneten is rengeteg változat található. A sablont nagyítsuk megfelelő méretűre (fénymásolóval), és másolópapír (indigó) segítségével a kontúrokat rajzoljuk át ceruzával a tökre. A ceruza helyett használhatunk fanyársat is, azzal lyukazzuk végig a kontúrt. Az így átrajzolt figurát a kontúrok mentén vágjuk körbe, ehhez kés helyett használjunk késkeny vésőt.
 • Festés. A tököt le is festhetjük. Ebben az esetben is teljesen elhagyható éles vágó vagy vésőeszköz használata. Sprayvel vagy univerzális festékkel lefestjük a tököt, ízlés szerinti motívumokat festünk rá. Legegyszerűbb minta, ha ragasztócsíkkal spirálisan körberagasztunk egy tököt. Lefestjük, majd ha megszáradt, a ragasztócsíkot eltávolítjuk. A színesre festett tököket tovább is díszíthetjük, készíthetünk például egy boszorkány kalap segítségével egy boszorkány fejet is, vagy vasáru boltban beszerzett, vagy akár a garázsban is összeszedhető alapanyagok (csavar, csövek, fogantyú) segítségével egy robotfejet is. Egy kalózsapkával és szemtakaróval egy kalózarc hatása is tovább fokozható. Ezeket a kiegészítőket a tökbe szúrhatjuk, a tökre köthetjük, vagy erős ragasztó segítségével ráragaszthatjuk.
 • Decoupage technika. Nemcsak szalvétával, hanem egyéb papírral is működik ez a nagyon egyszerű és látványos tökdekorálás, amely kisebb gyerekekkel is elvégezhető. Tetszés szerinti, halloween jellegű mintákat vágjunk körbe a kontúroknál. Ezeket a mintákat egyenként ragasszuk rá a tökre a következők szerint: Kenjük meg decoupage ragasztóval a papírt, helyezzük fel a tökre, ha rések vannak a tök héján, oda is nyomjuk bele a papírt, hogy tökéletesen kövesse a tök formáját. Majd a papír tetejét is kenjük meg a ragasztóval. Nem kell félni, meg fog száradni! További hatást érhetünk el, ha ekkor csillámport is szórunk a mintára. A széleken túlment ragasztót óvatosan töröljük le, és hagyjuk megszáradni a mintákat. Érdemes nem túl nagy mintákkal dolgozni, ezek jobban illeszthetők a tök formájához.
 • Tésztaszaggató használata. A tökbe késsel üssük bele a kívánt tésztaszaggató formákat. Fogó segítségével távolítsuk el őket. Alul vagy felül lékeljük meg a tököt. Ezután kaparjuk ki a tök belsejét. Így az előzőleg körbevágott minták belülről kinyomhatók. A minták kontúrját kívülről vésővel, vagy filccel is körberajzolhatjuk. Némi erőt igényel a formák beverése és kiszedése, felnőtteknek ajánljuk.
 • 3D figurák. Gyurmával, dróttal, gyöngyökkel, golyókkal akár 3D tököket is készíthetünk.  A gyurma motívumokat egy darab fával szúrhatjuk a tökbe. Készítsük el a motívumokat (pl. száj, szem, fül, stb.), szúrjuk bele a pálcika darabot, és hagyjuk megszáradni. Használjunk színes gyurmát. Fúrjunk megfelelő méretű lyukat a tökbe, és a lyukba szúrjuk a pálcikán lévő mintákat. Vastagabb fonállal akár hajzatot is készíthetünk. Hasonlóképp készíthetünk fejet például rugószemekkel.
 • Extra csillogás. Használhatunk díszítéshez csillogó flittereket és gyöngyöket is. Ebben az esetben hobby kellék boltban, virágboltban kapható hungarocell, vagy egyéb hasonló anyagú kisebb tököt vásároljunk. Ebbe könnyen beleszúrhatjuk (gombostűvel), vagy ráragaszthatjuk a flittereket és gyöngyöket. A flitter lehet narancssárga, vagy aranyszínű, akár többszínű is. Az így készült tökök a felnőttek örömét is szolgálják, és a lakás díszei is lehetnek. Kissé aprólékos munka, de maradandó és szép dekoráció.
Egyéb tök dísz:

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .