január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Töklámpás

October 29, 2007  
kategória Dekoráció, Szabadidő, Ünnepek

Mai kor divatja szerint a Halloween is felkerült az év eseményeinek listájára Magyarországon, főként a gyerekek és fiatalok örömére. Csatlakozunk ehhez a trendhez és leírjuk, hogyan lehet töklámpást készíteni. Nem bonyolult, igaz némi fizikai erő kell hozzá, így nem árt, ha férfi végzi el a munkát. A gyerekek nagyon élvezik a készítést és szemmel láthatóan gyönyörködnek az eredményben, főként, amikor a mécsesek is belekerülnek, és a lámpa világít az esti sötétségben. Erkélyünk, teraszunk stílusos dísze is lehet ezekben a napokban a sajátkészítésű töklámpás..

Hozzávalók:

  • 1 tök (tetszőleges méretben, a nagyobb mutatósabb és egyszerűbb vele dolgozni)
  • éles kés (egy nagy és egy kisebb), kanál
  • 2-3 teamécses

Mindenképpen legyünk körültekintőek a tök vásárlásánál. Igyekezzünk formás (egy fejet képzeljünk magunk elé), hibátlan héjjal rendelkező, sehol sem rohadó darabot kiválasztani.

Első lépésként vágjuk le a tetejét a nagyobb késsel, de ne túl mélyen, hogy a fej forma megmaradjon. Javasolt a kést 45 fokban tartani, mert a tető később jobban a helyén marad, ha nem vízszintes vágást alkalmazunk. Ezután kaparjuk ki a tök belsejét úgy, hogy a héj + kb 3 cm hús épen maradjon. A késsel vágjunk szemeket, orrot, szájat, esetleg fogakat. Nem kell csak kör formákat alkalmazni, lehet (sőt könnyebb kivágni) a szem háromszögű, a száj rombusz alakú, vagy, fej formán kívül vághatunk például csak csillagokat is).  Javasoljuk, hogy a kivágandó formákat előtte tollal rajzoljuk rá a tökre, így egyszerűbb a dolgunk, és használjunk fűrészes kést.

A mécsest helyezzük a tökbe, gyújtsuk meg, illesszük rá a tetejét, majd tegyük szélvédett helyre. A töklámpásunk garantáltan nagy tetszést fog aratni családunk és a szomszédok körében is.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .