július 24., vasárnap : Kinga & Kincső

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tönköly keksz

február 12, 2009  
kategória Egészséges, Egyszerű, Receptek, Sütemények

Tönköly kekszA tönkölybúzás keksz egy egészséges aprósütemény, amelyet lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk tea, kávé kiérőjeként, de akár esti nassolásként is. Elkészítése gyors és egyszerű, nem jár sok munkával, de mosogatással sem. A keksz pedig kimondottan finom..

Hozzávalók

  • 20 dkg tönkölybúza liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk örőlt fahéj
  • 5 ek méz
  • 6 ek napraforgóolaj

Elkészítés

  1. Egy mély tálban elkeverjük a lisztet, fahéjat és a sütőport. Hozzáadjuk az olajat és a mézet, eldolgozzuk.
  2. A masszából teáskanálnyi kekszeket szaggatunk egy olajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe  (legyen elég hely közöttük).
  3. Előre bemelegített sütőben 190 fokon szép barnára sütjük ( 8-12 perc). Rácson hűlni hagyjuk.

Tippek

  • Tálaljuk teázás, kávézás mellé – de remek parti falat is lehet.
  • Egészségesebb, mint a hagyományos keksz – ajánljuk diétázók, egészséges életmódot követők számára.
  • Egészséges gyerekzsúrra is ideális keksz, vagy gyerekeknek snackként.
  • A fenti adag kb 30 db tönkölybúzás kekszet eredményez –  a kekszeket tároljuk hűvös, száraz helyen egy jól záható dobozban.

Variációk

  • Gyömbéres keksz: az alapmasszához adjunk 1tk örőlt gyömbért
  • Karácsonyi keksz: az alapmasszához adjunk 1tk őrölt szegfűszeget és 1 tk rumot
  • Mandulás keksz: az alapmasszához adjunk  1tk mandula eszenciát
  • Diós keksz: az alapmasszához adjunk 2 ek darált diót
  • Vaníliás keksz: az alapmasszához adjunk 1 tk vaníliaeszenciát vagy 1 vanília rúd magját

Kapcsolatos receptek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .