január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Torta receptek

March 20, 2009  
kategória Receptek, Sütemények, Ünnepi

Torta receptDíszített és gazdag változatban ünnepi alkalmakra, egyszerűbb változatban akár hétvégi teázáshoz, kávézáshoz is készíthetünk tortát. A torták számtalan verziója létezik attól függően, hogy miből áll össze, és milyen a formája. Vannak különc érdekességek, és mindig sikert arató klasszikusok. Csak győzzünk válogatni a csábító torta receptek közül..

Alapesetben a torta valamilyen szilárd alapból áll. A tészta jellemzően piskóta, de lehet omlós tészta, vagy akár kevert is, esetleg leveles tészta, habcsók, vagy sütést nem is igénylő babapiskóta, kekszmorzsa. Az alapot általában valamilyen töltőkrémmel töltjük meg, ami lehet vajkrém, de akár zselatinos joghurtkrém, túrókrém, pudingos krém, lekvár, csokoládé, tejszínhab is. Nagyon gyakran kerül gyümölcs a tortába, jellemzően a krémbe, de akár a tésztába is, és természetesen dekorációként is. Ne felejtsük el továbbá, hogy pikáns tortát is készíthetünk, pl. póréhagyma torta, baszalikomos krémsajt torta, stb.

Torták formája

Bár legelterjedtebb a kerek alakú torta, amely többféle méretben is elkészíthető, gyakran találkozunk más alakzatokkal is, pl. szív, kúp, szögletes, figurás torták. Készíthetünk magasabb, vagy laposabb, de akár mini tortákat is. Ma már számtalan verzióban beszerezhetők a tortaformák, de sablon segítségével házilag is előállítható sokféle alakzat. Ha gyakran sütünk tortát, legalább egy-két (kivehető alapú) tortalapformát érdemes beszerezni.

Torták felszeletelése és összeállítása

A kész piskóta alapot meg kell tölteni. Ehhez a  piskótát általában 3 egyforma részre vágjuk. Ezt ne az épp kisült tésztával tegyük, érdemes várni szeletelés előtt. A szeletelést végezhetjük hosszú vékony késsel, esetleg a torta oldalán törtönő bejelölést követően cérna óvatos áthúzásával (megjegyezzük: speciális torta felszeletelő fűrész(kés) is kapható). Érdemes ügyelni arra, hogy a szeletelés jól (azaz egyenesen) sikerüljön, hiszen a ferde szeletelés a torta töltése után, a szeletélésnél látható lesz. Fedőlapként érdemes a torta alsó lapját választani, amely a legegyenletesebb. A nem teljesen sima felületű fedlapot megkenés, vagy olvasztott csokoládéval történő bevonás előtt éles késsel egyenesre is vághatjuk. A felszeletelést követően a tortalapokat megkenjük a receptnek megfelelően krémmel, vagy lekvárral, a lapokat pontosan egymásra helyezzük és kissé meg is nyomjuk. Ezt követően jöhet a bevonás és a díszítés.

Töltőkrémek

Töltőkrém lehet vaj, cukor, és tojássárgájából álló egyszerű vajkrém, amelyet aromákkal, olvasztott csokoládéval, alkohollal, stb. ízesíthetünk. De kiválóan alkalmas töltésre a finom és elkevert lekvár, tejszínhab, vaníliakrém, joghurtkrém, citromkrém stb.

Bevonatok

Torta bevonatként használhatjuk a töltőkrémet, de olvasztott csokoládét, vízzel vagy tojásfehérjével készülő cukormázat is, amelyet ízesíthetünk, ill. színezhetünk is. A csokoládé bevonat alá gyakran kerül egy vékony, a torta méretére kinyújtott marcipánréteg, de akár meleg sárgabaracklekvár bevonat is. Speciális bevonat lehet sült tojásfehérje hab is. Ezeket a bevonatokat ízlés szerint dekorálhatjuk akár a mázzal készülő mintával, de egyéb dekorációs kellékekkel is.

Torta tippek:

  • Különösen tejszínes torták készítésénél nagy segítség egy állítható tortagyűrű.
  • A megtöltött tortát érdemes legalább 1 napig hideg helyen állni hagyni, hogy összeérjenek a hozzávalók.
  • A tejszínes tortákat feltétlenül tároljuk hűtőszekrényben, így szeletelni is könnyebb.
  • Ha a tejszínes tortát nem azonnal fogyasztjuk, használjunk a tejszínhez habfixálót, esetleg zselatint.
  • A sütőformát mindig alaposan készítsük elő (vaj, liszt, sütőpapír) sütés előtt.
  • Csak friss alapanyagokkal, hibátlan gyümölcsökkel dolgozzunk.
  • A tészta megfelelő állapotát a sütés végefelé ellenőrizzük tűpróbával: fanyárssal vagy hústűvel szúrjunk bele a sütemény legvastagabb részébe. Ha a kihúzott tű száraz, és nincsenek rajta tésztamaradványok, akkor kész.
  • A megsült tésztát hagyjuk pihenni sütés után, és csak teljesen kihűlt alapot töltsük meg, illetve díszítsünk!
  • A kényesebb (tejszínes, vajkrémes) tortákat tároljuk hűtőszekrényben, vagy valóban hűvös helyen. A vajkrémes tortákat fogyasztás előtt tároljuk szobahőmérsékleten.

A következő torta receptek között mindenki megtalálhatja a kedvencét!

Torta receptek

Egyszerű torták

Torták sütés nélkül

Gyümölcsös torták

Zöldséges (édes) torták

Ünnepi torták

Sós torták

Töltőkrémek

Alaptorták

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .