szeptember 22., péntek : Móric

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Trifle

TrifleA trifle az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legkielégítőbb desszert. Az angol hagyományos édességek egyike, amely nem igényel se sütést, se macerás előkészületeket. Továbbá felhasználhatunk maradék házi piskótát, kekszet, befőttet vagy lekvárt, de készen vásárolt termékekből is nagyszerű desszertet varázsolhatunk vendégváró alkalmakra vagy saját nassolásra..

Eredete

A trifle az egyik legrégibb angol édesség. A neve a francia „trufle” szóból származik (amely hóbortost jelent), a trifle már a XIV. században egy népszerű desszert volt, bár akkoriban csupán főtt krémből és lekvárból állt. 1852-re vezethető vissza a klasszikus trifle receptje, amely  alapján alkoholban áztatott piskótát, lekvárt, krémet és alkoholos tej-tejszínhabot egymás tetejére raktak. Manapság a trifle akármi lehet, amit rétegesen készítünk, bár sokak szerint, ha nincs benne gyümölcs, az már nem trifle. A trifle világhírű, szinte minden Európai országnak van egy nemzeti variációja – ilyen a francia Diplomate, az olasz Zuppa inglese,  a spanyol Bizcocho Borracho, az orosz Creole stb.

Trifle készítése

A trifle jellegzetessége az alapanyagok réteges felépítése megfelelő sorrendben:

 • Az első, azaz a legalsó réteg az alaptészta – pl. piskóta, kalács, stollen, babapiskóta, kekszek összetörve stb – amit leöntünk alkohollal. Ez lehet sherry, rum, portói, brandy vagy akármilyen gyümölcsös likőr (pl narancs, áfonya, meggy, mandula stb). Ha gyerekek is fogyasztják, akkor gyümölcslét vagy befőttlét alkalmazzunk!  Egyszerű piskótát félbe is vághatunk és lekváros „szendvicsként” helyezhetjük a tál aljába.
 • A második réteg mindig a gyümölcs. Ez lehet nyers, befőtt, kompót, lekvár vagy ezek kombinációja. Modern változat a gyümölcs zselé alkalmazása.
 • A harmadik réteg a vaníliakrém – ez ne legyen se túl folyékony, se túl szilárd. Kész, félkész terméket is felhasználhatunk, de a házilag készített vaníliamártásnál nincs finomabb! Modern változatok desszert krémmel vagy krémsajttal is készülnek. Vaníliakrém tippek>>
 • Az utolsó réteg a tejszínhab. Az összetevőktől függően ez lehet alkoholos (syllabub) vagy citromos, gyömbéres stb. Tejszínhab>>
 • A legfelső réteg a díszítés, amit tálalás előtt kivitelezünk. Klasszikus dekoráció a pörkölt mandula, rumos cseresznye, kandírozott cseresznye, cukor drazsék, őrölt kekszek stb.

Egyéb tippek

 • A rétegeket ne tegyük egymásra túl óvatosan, a cél az, hogy az ízek elkeveredjenek.
 • Ha mély tálat használunk, a gyümölcs-krém rétegeket megismételhetjük.
 • A piskóta és és gyümölcsök kreatív elrendezésével még mutatósabb hatást kelthetünk.
 • Ideális az, ha 1-2 órán át pihentetjük a trifle-t minden réteg hozzáadása után. Erre azonban manapság nincs időnk, így csupán az első (alkoholos) réteget pihentesük 1-2 órán át. DE. Találás előtt legalább 6-8 órát álljon a trifle a hűtőszekrényben, sőt, akár 24 órát is megérdemel.  Nagyon fontos, hogy az ízek alaposan elkeveredjenek. Valójában érdemes elkészíteni előző nap.
 • Az alaptésztát nem szabad túl sok alkoholban, gyümölcslében áztatni – 1-2 kanál elég, különben a tészta elveszti az állagát.
 • Természetesen a legfinomabb trifle az, ahol az összetevőket magunk készítjük. De nem muszáj piskótát sütni csupán erre a célra, a maradék megteszi! A házivaníliamártás azonban megéri!

Trifle tálalása

Eredetileg egy nagy tálból fogyasztották közösen a vendégek, később mindenki önmagának szedett a közös tálból. Modern változat az, hogy személyenként tálaljuk a trifle-t kelyhekben, poharakban, kis tálkákban. Vigyázzunk arra, hogy minden réteg elférjen! Fontos, hogy átlátszó legyen az, amiben tálaljuk, hiszen a trifle esztétikai hatása szinte ugyanolyan mérvadó, mint az íze. A trifle remekül zár egy vendégváró vacsorát vagy ebédet, de partikon is tökéletes sütés-mentes édesség lehet mini műanyag kelyhekben tálalva.

Trifle receptek

A fenti alapszabályokat követve valójában nincs szükség receptre – a lényeg az összetevők réteges pakolása. A trifle ideális desszert maradék vagy nem túl jól sikerült sütik, piskóták, kekszek felhasználásához is! Mindenki ki tud találni valami egyedi receptet – még az is, aki nem jártas a konyhában! Azoknak, akik nem elég bátrak ehhez, íme néhány tuti trifle recept.

Receptek összetevőkhöz

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .