január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Tűpróba

September 22, 2010  
kategória Főzőiskola, Háztartás

Sütemény receptekben gyakran találkozhatunk a tűpróba megnevezéssel. De mit is jelent ez a fogalom, és mikor van jelentősége az alkalmazásának..

A sütési gyakorlatban az egyik legfontosabb kérdés annak eldöntése, hogy mikor van készen a sütemény. Ennek megállapítása nem is olyan egyértelmű, hiszen a sütemények belsejébe nem láthatunk. A kivülről szép barnára sült sütemény belseje lehet sajnos élvezhetetlenül nyers is. Ha szeretnénk kellemetlen meglepetést elkerülni a sütemény felszelésekor, érdemes a sütési folyamat végefelé tűpróbát végezni.

A sütemény általában akkor van készen, ha elválik a formától. De sajnos még ekkor is előfordulhat, hogy a közepe ha nem is teljesen, de félig nyers. Ezt állapíthatjuk meg tűpróbával.

A tűpróbához

  • egy hosszukás és hegyes eszközre van szükség, amellyel beleszúrunk a sütemény legvastagabb részébe (akár két helyen is). Ha a kihúzott tű száraz (vagy esetleg tésztamorzsalék van rajta) a sütemény elkészült. Ha nyers tésztamaradványok vannak a tűn, a sütemény belül még nyers.
  • használhatunk például fanyársat, hosszú tűt, roládtűt, kötőtűt, esetleg villát. A lényeg, hogy vékony legyen (azaz ne hagyjon feltűnő nyomot a süteményben), ugyanakkor elég hosszú ahhoz, hogy jó mintát vegyünk a tésztából. A legegyszerűbb, ha kifejezetten erre célra sütés során mindig van a kezünk ügyében egy alkalmas eszköz.
  • ha a tűpróba eredménye pozitív, azaz tésztamaradványok vannak a tűn, a sütemény további sütést igényel. Ekkor érdemes lehet a sütemény tetejét már fóliával letakarni, hogy ne legyen túl barna, viszont belül még sülhet a sütemény. Rövid idő elteltével ellenőrizzük ismét tűpróbával a süteményt. Ha a tűpróba eredménye negatív, azaz nincs tésztamaradvány a tűn, a sütemény elkészült.

A sütési próbának különösen kevert tészták esetében van jelentősége. A nagyobb méretű, nehezebb tésztájú sütemények ebből a szempontból különös odafigyelést igényelnek. Hasznos a tűpróba továbbá eltérő alapanyagú sütőformák, vagy idegen/új sütő használata esetén is. A különböző anyagból készült sütőformák eltérően vezetik a hőt, és ennek megfelelően eltérően sülhet bennük a sütemény. Ha megszokott sütőnk helyett más sütőben sütünk, szintén hasznos lehet tűpróbával ellenőrizni a sütemény közepét, hiszen ugyanazon hőfok és sütési idő is más eredményt hozhat a megszokott sütőhöz képest.

Tűpróba elvégzése természetesen nem csak sütemények esetében ajánlatos, illetve célszerű: húsok (különösen csontos húsok), húsos masszák, máj, stb. állaga is ellenőrizhető hasonló módszerrel, csak ebben az esetben a szúrás helyén távozó vér, vagy véres lé jelenti a  nem megfelelően átsült állagot. Darált hússal töltött sütőtök

Megjegyzés: nem minden sütemény esetében cél, hogy teljesen átsült legyen a belseje. Különösen csokis sütemény beleseje maradhat kissé folyós is, a sütőből kivéve egyrészt a hőtől még tovább szilárdul, másrészt cél is, hogy ilyen legyen.

Tűpróba elvégzése javasolt például a következő sütemények esetében:

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .