január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Vendégváró menü

February 19, 2010  
kategória Főzőiskola, Vendégvárás

Vendégváró menüHa vendégeket hívunk otthonunkba edébre vagy vacsorára, a menü összeállítása és az ételek elkészítése az egyik legnagyobb kihívás. Nézzük, milyen általános szempontokat érdemes figyelembe venni és megfontolni egy vendégváró menü előkészítése és elkészítése kapcsán..

 • Létszám: un. ültetett (amely feltétele, hogy minden vendégnek jut ülőhely) ebédre vagy vacsorára általában és adottságoktól függően 2-6 embert hívunk meg, az ideális talán a hat fő vendéglátókkal együtt, ennyi standard étkezőasztalnál ülve is kényelmesen elfér, de barátok és rokonok szívesen összehúzzák magunkat a jó társaság és plusz két fő érdekében. Minden ennél nagyobb létszám esetében érdemesebb inkább büfé jellegű vendégvárással készülni. Parti tippek>>
 • Vendégek étkezési szokásai: jobb esetben ismerjünk a vendégek étkezési szokásait. Azaz tudjuk, hogy valaki vegetáriánus, tej- vagy lisztérzékeny, milyen alkoholt preferál, ha egyáltalán. Ha nem, érdemes nem túlzott részletességgel, de előzetesen érdeklődni, így kellemetlenségektől kíméljük meg magunkat és a vendéget is. Ha nem készültünk, magyarázkodás helyett igyekezzünk legkésőbb az adott pillanatban menteni a helyzetet és improvizáljunk (valami helyettesítő mindig akad). Alapvetően a hús, hal és tenger gyümölcsei szokott kényes kérdés lenni, de akár bizonyos zöldségek is, pl. gomba. Legyünk tekintettel továbbá diétázókra, terhesekre, allergiásokra, gyerekekre.
 • Előkészítés: válasszunk alapvetően olyan ételeket, amelyeket részben, vagy egészben elő tudunk készíteni, ez lehet a legnagyobb segítség, amely a dolgunkat leegyszerűsíti és idegkímélő. A stresszes házigazda rossz házigazda.
 • Fogások: a menü legyen három, de max. négyfogásos, és elegendő, ha csak egy meleg ebből (tipikusan főétel), persze egy leves kiválóan előkészíthető előételként, csak melegíteni kell. Adott esetben két fogás is elegendő lehet, vagy akár egyfajta étel több változattal, pl. pizza, fondü, raclette. Egyszerű vendégváró ételek>>
 • Bevált ételek: lehetőleg (főleg, ha kevésbé rutinosak vagyunk) olyan étellel készüljünk, amelyet biztosan és jól el tudunk készíteni. A kísérletezést és bevált receptek módosítását hagyjuk más alkalmakra, illetve csak akkor vállaljuk be, ha van tartalékunk, vagy „félresikerült” eredménnyel is tudunk mit kezdeni.
 • Előétel: érdemes olyan előételt választani, amely tálalása esetleg még a vendégek érkezése előtt előkészíthető, így az első 15-20 percet csak a vendégekre tudjuk szánni.
 • Segítség: megengedett, ha részben külső segítséget veszünk igénybe, azaz süteményt cukrászdából hozunk, vagy fagylaltot tálalunk. Ez szintén megkönnyíti dolgunkat.
 • Tálalás: praktikus olyan ételekkel készülni, amelyeket nem tányérban, hanem tálban tálalunk, azaz mindenki magának szed. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha meleg ételről van szó, és több mint négy főről. Egyedül nehéz gondoskodni arról, hogy az étel a tányérra kerüljön, és még időben mindenki elé ahhoz, hogy meleg is maradjon. Ha megoldható, meleg ételeknél készüljünk előmelegített tányérokkal.
 • Kínálat: ne essünk túlzásokba! Nem az étel különlegessége, az alapanyagok ára határozza meg alapvetően, hogy az este sikeres lesz-e. Egy tészta vacsora, vagy raclette is lehet olyan sikeres, mint egy bonyolult menüsor.
 • Mennyiség: készüljünk nem túlzott, de bőséges mennyiséggel mind ételből, mind italból. Italból készítsünk elő a létszámnak megfelelő mennyiséget, azaz ne kelljen a pincébe, vagy kamrába menni újabb adagért, legyen elegendő behűtve.
 • Italok: a menü részét képezik az italok is. Gondoskodjunk megfelelő italokról, és arról, hogy azok hőmérséklete is megfelelő legyen. Azaz sör, pezsgő, fehérbor legyen behűtve (vörösbor viszont nem!). Készüljünk esetleg egyéb aperitiffel, és feltétlenül kávéval, teával. Kis felhajtás, de nagy benyomás, ha az aperitif mellé valami apró falatot kínálunk. Koktél falatok>>
 • Koncentráljunk a vendégekre: azaz ne magunkból induljunk ki! Ha nem kedveljük az édességet, vagy soha nem eszünk salátához kenyeret, lehet, hogy más igen, stb. Tegyünk ilyen alkalmakkor kivételt.
 • Terítés: a terítés a menü fontos tartozéka. Az asztal legyen szépen megterítve, esetleg virággal, gyertyával, de ne telepakolva, hiszen tálaláshoz hely is szükséges. Ne feledkezzünk meg szalvétáról, sóról, borsról sem!
 • Kreativítás: végül, de nem utolsó sorban lehetőségeinkhez és rutinunkhoz mérten legyünk kreatívak. Ne készítsük mindig ugyanazon ételeket “csak pepitában”, alkalmazkodjunk az évszakokhoz, készüljünk mottó menüvel. Menü tippek>>

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .