január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Virágdekoráció üvegben

September 5, 2009  
kategória Dekoráció, Kreatívan, Lakberendezés, Otthon

Virágdekoráció üvegbenFriss vágott virág luxusa a lakásban ritkán adatik meg. Ha a cserepes virágok mellett másfajta virágdekorációra vágynánk, könnyen készíthetünk mi is otthon beültetéssel virágdekorációt üvegben. Ehhez mindösszesen egy szép formájú és megfelelő méretű üvegre van szükség, virágföldre, növényekre, na és némi elszántságra..

Ha nincs lehetőségünk arra, hogy rendszeresen kerti vagy virágosnál vásárolt friss virággal díszítsük lakásunkat, különösen a késő őszi-téli-kora tavaszi évszakokban,  kiváló alternatíva lehet a cserepes virág. Ennek egyik ötletes verziója a nem cserépbe, hanem üvegtálba ültetett virágkompozíció, amely a friss virággal szemben tartós is, és mégsem túl igényes, hiszen mi válogathatjuk össze a felhasználásra kerülő növényeket.

Alapanyagok

  • Üvegtál: ez lehet egy nagyobb méretű üvegpohár, egy gömb alakú vagy akár szögletes váza. A lényeg, hogy a nyílás elegendő legyen arra, hogy a beültetést elvégezzük. Ilyen üveg különböző méretben, színben és formában beszerezhető lakásfelszerelési üzletekben, virágboltokban.
  • Növények: használjunk az üveg méretéhez passzoló nagyságú növényeket, olyanokat, amelyek víz-, fény- és hőigénye hasonló, és várható növekedésük is az üveg méretéhez kalkulálható. Válasszunk lehetőleg kevésbé vízigényes fajtákat, ezzel meggátolható az is, hogy a túlzott öntözéssel a növények elrohadjanak. Ne ültessünk túl sok növényt az üvegbe, legyen elegendő hely a számukra az esetleges növekedéshez is. Ideálisak lehetnek pozsgások vagy kaktuszfélék, amelyeket elegendő ritkán öntözni, dekoratívak, és kisebb méretben is megvásárolhatók. Pl. majomfa, oltott pozsgás, ezüstös varjúháj, hálóslevél. Kombináljuk lehetőség szerint a színeket, fajtákat. 
  • Virágföld: használjunk a növényeknek megfelelő virágföldet. Ezzel legalább olyan vastagságban töltsük meg az üveget, hogy a gyökerek bőven a föld alatt legyenek. Mivel a föld átlátszik az üvegen, legyen lehetőleg tiszta és szép színű is.
  • Dekoráció: a virágföld tetejére szórhatunk apró dekorköveket, kavicsokat, évszaknak vagy alkalomnak megfelelő dekorációs elemekkel is díszíthetjük a kompozíciót, pl. fanyársra ragasztott vagy erősített figurákkal, kagylókkal, karácsonyi díszekkel, stb. Így egy-egy ünnepi vagy családi eseményre is aktuálissá tehető, pl. anyák napjára, húsvétra, stb. Az üveg egy szép szalaggal is átköthető.

Tippek:

  • Legyen annyi hely az üvegben a virágok körül, hogy azok károsítása nélkül szükség esetén le tudjuk törölni az üveget belülről, ha vízcseppek vagy por kerül rá.
  • Helyezzük el a virágdekorációt a lakás olyan pontján (pl. előszoba, nappali, étkező) és olyan helyen (pl. kommód, tálalószekrény), ahol érvényesülni tud. A hely feleljen meg a beültett növények fény- és hőigényének, ill. tűrőképességének. Napos, meleg helyen a kevésbé vízigényes növényt is a szokottnál gyakrabban kell öntözni.
  • Az öntözés a legkényesebb pont, legyen elegendő, de ne túlzott, hiszen ne feledjük, virágcseréppel ellentétben a felesleg nem tud kifolyni. Ha van rá mód, tegyünk az üveg aljára egy réteg homokot, vagy agyaggranulátumot, ez magába szívja és tárolja a felesleget, és még érdekesebbé teszi a látványt az átlátszó üvegben.
  • Ha egy-egy növény nem bírja a „gyűrődést”, ne essünk kétségbe, ültessünk helyére másikat. Ha pedig meguntuk a kompozíciót, ültessük át a – valószínűleg már megnőtt – növényeket virágcserépbe.
  • A virágdekoráció alkalomnak megfelelően más-más dekorációs elemekkel is kiegészíthető, bővíthető.
  • A virágdekoráció üvegben nem utolsó sorban kiváló ajándék is lehet, elsősorban hölgyeknek. Készítsük el könnyen szállítható méretben.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .