január 23., kedd : Rajmund & Zelma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Virsli receptek

August 31, 2011  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Receptek

Bár a virsli tipikus szilveszteri étel, nem csak akkor kerül asztalunkra. Sokféle változatban, könnyen beszerezhető, szinte nem igényel főzési időt, így ideális gyors ételek készítéséhez. Nem elhanyagolandó tényező, hogy gyerekek kedvence is. Fogyaszthatjuk magában, de számtalan étel készítéséhez is felhasználhatjuk, íme bevált virsli receptek és hasznos virsli tippek..

Alapanyag

A virsli a vörösáruk csoportjába tartozó, pépesített húsból készülő húskészítmény. Az eredeti recept szerint a pépes, fűszerezett alapanyagot juhbélbe töltik és füstöléssel tartósítják, hőkezelik. A legismertebb változata a frankfurti és a bécsi. Alapvető különbség közöttük, hogy a frankfurti csak sertéshúsból, míg a bécsi sertés- és marhahúsból készül.

Vásárlás – Minőség

A virsli akkor jó, ha finom és roppanós. Sajnos ma már a virsli sem a régi, azaz vásárlásnál érdemes a megszokottnál több időt szánni a tájékozódásra és a megfelelő minőségű termék kiválasztására.

Ami a változatokat illeti, kapható sertés- és marha- (ezek hústartalma magasabb), csirke- vagy pulyakhúsból készülő, sajttal ízesített, bio, vegetáriánus, stb. A bél lehet juhbél, emészthető bél, illetve műbél (utóbbit le kell szedni). Kapható továbbá párban, darabos, mini (koktél) változatban is. A virslihez felhasznált hús gyakran rossz minőségű, hús mellett (túl) nagy arányban egyéb húsipari alapanyagokat (bőr, zsírszalonna, stb.) , valamint sok adalékanyagot is tartalmaz. A füstölést gyakran füstaromával helyettesítik. Szintén gyakori probléma, hogy túl sós, borsos vagy vizes. Különösen az előre csomagolt változatok minősége hagy kívánnivalót maga után. Érdemes tehát tesztelnünk több változatot is. Irányadó lehet vásárlásnál a csomagoláson lévő leírás az összetételről (színhús aránya %-ban, füstölés módja, adalékok, stb.), nem csomagolt terméknél esetleg kóstolás, valamint a virsli ára (az olcsó virsli minősége általában gyenge). Tároljuk hűtőszekrényben.

Felhasználás

A virsli már főtt termék, így akár hidegen is fogyasztható. Legtöbbször azonban megfőzzük, bár alapvetően csak a felmelegítés ajánlott. De süthetünk is virslit például serpenyőben vagy nyárson. Lehet alapanyag, de hozzávaló is.

  • Virsli „főzése”: tegyük a virslit forró vízbe, és forrpont alatti vízben (azaz zárjuk el alatta hőt, vagy csak minimális hő mellett) hagyjuk állni kb. 3-5 percig.
  • Ha levesbe vagy egytálételbe tesszük a virslit, elegendő a főzési idő végén az ételhez adni. Ételekbe adhatjuk karikára, vagy falatnyi darabokra vágva. Így például gyakran használjuk rántotta, lecsó, hüvelyes levesek vagy egytálételek készítéséhez.
  • Sütve vagy főzve lehet a virsli főzelékek feltéte.
  • Hidegen leginkább salátákhoz használjuk fel.
  • Főtt változatban mustárral, ketchuppal vagy más szószokkal fogyasztjuk, gyorsétel/snack változatként a házilag is elkészíthető hot dog a legismertebb.
  • Kiváló parti étel, hiszen akár nagy mennyiségben is gyorsan megmelegíthető, illetve koktél/mini változata dekoratívan tálalható. Készíthetünk belőle parti falatokat is.

Virsli receptek

Snack, falatok, saláta

Levesek, egytálételek

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .