január 23., kedd : Rajmund & Zelma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Vöröskáposzta

A vöröskáposzta vagy lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség. Télen-nyáron kapható, aránylag olcsón, mégsem  fogyasztjuk rendszeresen. Íme néhány info, tipp és tuti vöröskáposzta recept, amely segíthet az étrendünk megreformálásában..

Növény

A vöröskáposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik. Régóta termesztjük Európában, már a rómaiak, görögök egyik kedvenc zöldsége volt. Talajtól függően színe sötét vörös vagy lila, amit az antocián festékanyagnak köszönhet. Könnyen termeszthető, akár konyhakertben is – mivel elég jó fagyálló, ősszel és tél végén is elvethető. Kora nyári verziója különösen zsenge. A vöröskáposzta tömör, gömbalakú, íze jellegzetesen édeskés. Csírája is fogyasztható. Egyéb káposztafélék>>

Tápértékek

Magas az A, K, B és C -vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Különösen magas C-vitamin tartalma (a zöld káposztának a hatszorosa!) antioxidáns hatású. A vöröskáposzta csírája nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba, így a szuperételek egyike. A vöröskáposzta kalória tartalma 31 Kcl/100gr, szinte teljesen zsírmentes.

Élettani hatások

  • Nyersen segíti az emésztést és bélműködést, tisztítja a beleket. A népgyógyászatban régóta használják székrekedés és gyomorfekély ellen.
  • Serkenti az immunrendszert.
  • Sokáig kelt telítettségérzetet, ezért ideális fogyókúra alatt.
  • Antocionin tartalma serkenti az agyműködést, Alzheimer megelőzésre is hatásos.
  • Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
  • 36 különböző rákellenes vegyületet tartalmaz – glukozinolát tartalma csökkenti a gyomor-, bélrákok kockázatát, míg az ösztrogén-metabolizáló indole  3  carbinol kémiai hatóanyag csökkenti a mellrák kockázatát.
  • Enyhíti a köszvényes és reumás fájdalmakat.
  • Lassítja a bőr öregedését, szépíti a bőrt.
  • A vöröskáposzta csíra gyógyítja a gyomorfekélyt, tisztítja  a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést, serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladáscsökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését.

Vásárlás-tárolás

  • Mivel Magyarországon is terem – vásároljunk tudatosan, azaz elsősorban magyar termékeket!
  • Élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válasszunk, amelyek külső levelei ne legyenek fonnyadtak. Minél kisebb a káposztafej, annál zsengébb és édesebb a levele.
  • Tároljuk hűvös helyen (pl kamrában, pincében, hűtőszekrényben) – de ne túl sokáig, ugyanis minél tovább tároljuk, annál többet csökken a vitamintartalma.
  • Torzsáját csakis felhasználást előtt távolítsuk el!

Felhasználás

  • A vöröskáposzta fogyasztható nyersen és főzve is, a magyar konyhában legnépszerűbb párolva.
  • Legegészségesebb azonban nyersen fogyasztva, különösen a torzsában van sok tápanyag, amit általában eldobunk, pedig nagyszerű rágcsálnivaló lehet pl humuszba mártogatva.
  • A vöröskáposzta ideális alapanyag saláták készítéséhez. Majonézzel vagy joghurttal elkeverve remek coleslaw salátát alkot, továbbá vékonyan legyalulva fantasztikus kiegészítője lehet egy zöldsalátának.Vékonyan reszelve kimondottan passzol hamburger, kofta mellé. Csírája rászórható salátákra, sült zöldségekre, sült húsokra.
  • A magyar konyhában a párolás a legnépszerűbb felhasználási mód, azonban általában ez a káposzta puhára való szétfőzését jelenti. A párolt káposzta sokkal egészségesebb ropogósan (al dente), amely érdekes kiegészítőkkel remek köret lehet liba és kacsa sültek, vadételek, sült pulyka mellé (párolt vöröskáposzta receptek alul). Főzéskor, pároláskor adjunk hozzá ecetet, különben színe kékre változik.
  • Vöröskáposztából készíthetünk levest, főzeléket is – vagy kiegészíthetünk vele zöldséges egytálételeket.
  • A lilakáposzta savanyúságok és chutney (fűszeres lekvár) készítéséhez is remek alapanyag lehet.
  • A vöröskáposzta leve és csírája ideális méregtelenítésre. Fogyasszuk rendszeresen egy egészséges étrend keretében, fogyókúra alatt. Legtöbb diétába is passzol. További zöldségek>>

Vöröskáposzta – lilakáposzta receptek

Az alábbi vöröskáposzta / lilakáposzta recept listát folyamatosan bővítjük:

Vöröskáposzta levesek, főzelékek

Nyers  vöröskáposzta saláták

Párolt vöröskáposzta

Főételek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .