január 23., kedd : Rajmund & Zelma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Wimbledon

June 22, 2008  
kategória Rendezvények, Sport

Wimbledoni hagyományokSportrajongók számára jó hír, hogy elérkezett az idei Wimbledoni teniszverseny ideje, amely sokak szerint a Grand Slam legfontosabb kupája. A Wimbledoni tenisz azonban nem csupán egy torna, hanem az angol nyári szezon egyik legfontosabb eseménye is, amely hagyományaival és hóbortjaival teljesen eltér a többi versenytől. Azoknak, akik a Wimbledon teniszverseny valóságos hangulatát át akarják élni, íme néhány tipp…

Először is jó tudni, hogy a wimbledoni tenisztorna a legrégibb a világon, 1877 óta minden évben megrendezik (kivéve a két világháborút). Továbbá a mai napig füvön játszák a meccseket, és még mindig szigorú szabályok írják elő a játékosok viselkedését, öltözetét stb. Amiben azonban teljesen más, mint a többi teniszverseny, az a wimbledoni tradíciók –  a szurkolók számára.

Sokan éjszakákat alszanak végig a Wimbledoni teniszpályák bejárata előtt, arra számítva, hogy egy különleges meccsre kapnak jegyet, míg mások a nagyobb parkokban vagy pub-okban nézik a meccseket, amiket nagy képernyőkre kivetítve közvetítenek számukra. A parkok vonzereje nem csupán a szurkolói hangulat hanem a hagyományos angol piknik is. Piknik tippek>>

A tenisznézés nélkülözhetetlen kellékei a napernyő, esernyő, télikabát, szalmakalap – az angol időjárás kiszámíthatatlan, a négy évszak lejátszódhat egy nap alatt. A meccsek a szeszélyes időjárás alárendeltjei, de ugyanakkor ez biztosítja az izgalmas hátteret, hiszen akármi történhet!  Esőben Cliff Richard szórakoztatja a közönséget, na meg az angolok nagyon türelmesek, képesek órákon keresztül várni (esőben is), és ha van elég eper és Pimms a kezükben, akkor totál boldogok.

Ez vezet a wimbledoni tenisz legfontosabb asszociációjához, az eperhez. A teniszbajnokság nézéshez elengedhetetlen a tejszínes eper. A két hét alatt Wimbledonban 27000 kiló eper és 7000 liter tejszín fogy el – a parkokban, pubokban, és otthon még több. Továbbá az angol délutáni teázás is kihagyhatatlan, nem beszélve a Pimmsről,  a kedvenc nyári koktélról. Íme a megvalósításuk:

  • Tejszínes eper –  friss, szép, érett (közepes szemű) epreket mossunk meg, majd tejszínnel vagy habbal öntsük le. Valójában nem tejszínhabbal eszik az angolok az epret, hanem (dupla) tejszínnel, vagy clotted cream-mel, de ilyen nem létezik Magyarországon. A Mascarpone esetleg jó helyettesítő lehet, de vanília fagylalttal is finom.
  • Pimm’s –  egy Sangria-hoz hasonló gyümölcsös koktél, alapja a Pimms No1 gin alapú ital, amit 1/3-2/3 arányban elkeverünk limonádéval vagy tonikkal. Uborka és gyümölcsdarabokra öntjük (pl alma, barack, cseresznye, dinnye, citrom – és természetesen eper!) majd menta levelekkel díszítjük. Érdemes egy egész kancsóval előre készíteni, amihez adjunk sok-sok jeget. Ha nem tudunk Pimm’s No1 italt beszerezni, íme egy házi pimm’s recept, amely úgyszintén nagyon finom.
  • Cream tea – a névvel ellentétben ez nem tejszínes teát jelent, hanem teát krémes pogácsával, amely egy nagyon népszerű sütemény délutáni teázáshoz. Ismételten a clotted cream-et (helyettesítsük mascarpone-val) használjuk, amivel megkenjük a félbe vágott pogácsát, majd  lekvárral borítjuk. Tejes teával fogyasztjuk. Többet az angol teázás hagyományairól>>

A döntők a torna legfontosabb meccsei. Ha az idő engedi, akkor a női döntő a második hét szombatján van, a férfi döntő vasárnap játszódik. Erre a hétvégére kerti grill-partit szokás szervezni, amelyre teniszrajongókat és barátokat hívunk meg. De ne felejtsük el azokat sem, akiket nem érdekli a sport – főleg praktikus okokból kifolyólag, hiszen valakinek a grill mellett kell tevékenykedni!

Kellemes teázást, eprezést és grillezést kívánunk a Wimbledon szezon alatt!

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .