július 20., csütörtök : Éliás/Illés

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Zakuszka

September 8, 2008  
kategória Gyerekeknek, Nemzetközi, Receptek

ZakuszkaAz Erdélyből származó zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, amely kenhető kenyérre, de felhasználhatjuk ételek ízesítésére is. Üveges kiszerelésben az üzletekben is megvásárolható, de még ízletesebb a saját készítésű. Így ráadásul a legfinomabb és legjobb minőségű szezonális alapanyagokat használhatjuk fel a készítéséhez..

Hozzávalók:

  • 3 kg paradicsompaprika
  • 3 kg padlizsán
  • 80 dkg hagyma
  • 2 ½ kg paprika (sárga)
  • 1 ½ kg paradicsom
  • ¾ l olaj
  • 1-2 csípős paprika (elhagyható)
  • 10 db babérlevél
  • só, őrölt bors
  • 2 ek méz
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Steril üvegeket előkészítjük.
  2. A paradicsomból paradicsompürét főzünk.
  3. A paprikákat és a padlizsánokat a sütőben (egészben) megsütjük, lásd grillezett paprika és grillezett padlizsánnál leírtakat. A hagymát apróra vágjuk.
  4. A paprikák és a padlizsán héját leszedjük, a zöldséghúst darálón ledaráljuk (használhatunk nagylyukú passzírozót is).
  5. Nagy lábasban a hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, összefőzzük.
  6. A zöldséget hozzáadjuk a hagymás paradicsomhoz. Beletesszük a babérlevelet, jöhet a bors, só, méz és legvégül a fokhagyma (ízlés szerint egészben, vagy préselve). Az egészet rövid ideig összefőzzük.
  7. A steril üvegekbe töltjük, az üvegeket légmentesen lezárjuk, és meleg sütőbe tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.

Tippek:

  • A zakuszkát krémes állaga miatt gyerekek is kedvelik. Ha nekik is készítjük, ne tegyünk bele csípős paprikát, és fűszerezzük mértékkel. A bors használható egészben is, de akkor készüljünk fel arra, hogy esetleg ráharapunk, vagy főzzük a zakuszkában teatojásban.
  • A zakuszka munka- és alapanyag igényes, javasoljuk a folyamatot esetleg két részletben elvégezni (pl. paradicsompüré készítése, vagy paprika és padlizsán előkészítése külön is elvégezhető), de összeállhatunk többen is, így az alapanyagok beszerzése és feldolgozása is könnyebb és gyorsabb. Sőt, a férfiak is beszálhatnak, és grillezhetik szabad tűzőn a paprikát és a paradicsomot! Egyéb alternatíva: egyszerű zakuszka>>
  • Készíthető kápia paprikával is, és egyébként is több verziója létezik a zakuszkának, a fenti egy a sok közül.
  • Felhasználható szendvicskrémként, ízesítésre is, pl. főzelékekbe, húsokhoz, levesekbe, egytálételekbe, omlettbe.
  • A fenti adagból jó sok üveg zakuszka lesz, de nem baj. Sokáig eláll, de el is ajándékozhatjuk! Javasolt kisebb üvegekbe (2-3 dl) tölteni, hogy ne menjen tönkre felbontás után (tároljuk hűtőszekrényben).

A fenti receptet Dobolyi Ildikó küldte Brassóból. Köszönjük!

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .