január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Egészséges táplálkozás – zöldség és gyümölcs

September 26, 2007  
kategória Egészség, Életmód

Az egészséges táplálkozás egyik gyakran hangoztatott szabálya: fogyasszunk mértékkel..

..

Jó hír az, hogy ez a szabály zöldségekre nem vonatkozik. Ezek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, káros hatásuk szinte nem létezik. A gyümölcsökkel azonban egy kicsit vigyázni kell, hiszen némelyiknek magas a cukortartalma, amely bár fruktóz, a vércukor szintet ugyanúgy megemeli  – tehát moderáljuk a mennyiségüket!..

Ideális az lenne, ha naponta öt adag gyümölcsöt, illetve zöldséget fogyasztanánk. Rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztással csökkenthetjük pl. szív-érrendszeri betegségek, rák kialakulásának kockázatát. Friss zöldség és gyümölcs fogyasztása az optimális, a mélyfagyasztott termékek talán még egészségesebbek, hiszen a szüretelésük után 1-2 órán belül fagyasztják őket.

Friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni igazán nem nehéz, szinte minden sarkon van egy zöldséges. A legnagyobb gond az lehet, hogy valóban be tudjuk iktatni napjainkba napi öt adag fogyasztását. Ehhez néhány tipp:

  • reggelire: fogyasszunk müzlit banánnal, vagy natur joghurtot friss gyümölcsökkel. Ehetünk vajas kenyeret uborkával, paradicsommal.  Gyerekeknek készítsünk tejes gyümölcs turmixot!
  • tízóraira, uzsonnára: keksz, (vagy egy sokadik kávé) helyett együnk inkább gyümölcsöt. Banán, egy-egy alma vagy körte munkahelyen és iskolában is könnyen fogyasztható. Vagy nassoljunk aszalt gyümölcs és mogyoró keveréken! Téli napokon készítsünk forró almalevet!
  • ebéd és vacsora: köretként fogyasszunk rendszeresen salátát, párolt zöldséget – együnk zöldséglevest, főzeléket vagy desszertként gyümölcsös süteményt. Zöldséges ételek>>
  • gazdagítsuk ételeinket friss gyümölcsökkel és zöldségekkel: pl. tésztaszósz készítésénél, vagy pizza feltéteként! Gyümölcsös ételek >>
  • ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről: bab, lencse, szójabab salátaként, levesként, köretként könnyen elkészíthetők.
  • minden nap együnk nyers zöldségeket és gyümölcsöket – a főzéssel sok vitamin elvész és molekula átalakul (az enzim feloldódás kimondottan jót tesz pl. paradicsom esetében, de más zöldségek és főleg gyümölcsök egészségesebbek nyersen).
  • igyunk rendszeresen frissen préselt gyümölcs és zöldség leveket – ezzel méregtelenítjük a szervezetünket.

Néhány vásárlással kapcsolatos tipp:

  • ajánlatos a szezonnak megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket vásárolni, még ideálisabb esetben biot, és lehetőleg olyat, ami “nem a világ végéről” érkezik hozzánk
  • konzervekből, mélyfagyasztott termékekből nagyobb adagot vehetünk, ezzel a napi beszerzés terhe csökkenthető.

Ne feledjük, hogy a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás csupán egyik alapköve. 

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .