december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Zöldséges ételek

July 18, 2008  
kategória Egészséges, Egyszerű, Receptek

Zöldséges ételekNem tartozik mindenki kedvencei közé a zöldség, pedig számtalan étel elengedhetetlen vagy fontos alapanyaga, legyen szó levesekről, egytálételről, salátáról vagy köretről. Ahhoz, hogy táplálkozásunkban a megfelelő hangsúllyal fogyasszunk zöldségeket, szükségünk van jó minőségű zöldségekre, valamint egyszerű zöldséges receptekre és felhasználási tippekre..

A zöldségek és a gyümölcsök nagyon fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, napi 5 adag fogyasztása javasolt. Míg a gyümölcsöt szívesen és jellemzően nyersen fogyasztjuk, a zöldségek inkább „kezelt” formában kerülnek asztalunkra, azaz párolva, főzve, sütve, grillezve. Persze salátába, szendvicsekbe, vagy mártogatóssal nyersen is gyakran fogyasztjuk a zöldségeket, nem is beszélve a sokféle zöldségléről. Minél változatosabban és egyszerűbben tudunk zöldséges ételeket készíteni, annál valószínűbb, hogy gyakrabban és az egész család örömére fog az asztalra kerülni. Fontos természetesen a sikerhez, hogy jó minőségű, hibátlan alapanyaggal dolgozzunk, lehetőleg mindig a szezonnak megfelelően. Ha pedig van rá mód, fagyasszunk le a szezonális zöldségekből minél többet. Ne csak nyáron érezzük természetesnek sok zöldség fogyasztását, hanem az év minden napján, naponta többször is. Válasszunk olyan elkészítési módot és tálalási formát, amellyel a család valamennyi tagja meggyőzhető arról, hogy a zöldséges étel finom is lehet! Próbáljunk azonban lehetőleg kímélő főzési módot választani, hogy minél többet tudjunk hasznosítani szervezetünk számára a sokféle tápanyagból, vitaminból.

A zöldségekkel jellemzően problémamentesen (könnyen beszerezhetők és előkészíthetők, jól tárolhatók), olcsón (főként szezonban, illetve saját termés), változatosan (felsorolni is nehéz lenne a nálunk is kapható fajtákat), egyszerűen és gyorsan tudunk finom, egészséges, tápláló, és egyben könnyű ételeket készíteni. Ezen érvek nyilván bőven elegendőek ahhoz, hogy minél gyakrabban fogyasszunk zöldséget. Ha a helyzet úgy hozza, az ételek zöldség összeállítása szabadon változtatható, kiegészíthető, pl. pizza, saláták, sült zöldségek, omlett, stb. Válasszunk olyan zöldségféléket az ételek készítéséhez, amelyeket valóban szeretünk is, így az étel is jobban fog ízleni. Legyen a zöldség fogyasztása élvezet, és ne muszáj!

Zöldséges receptek

Az alábbi mini sorozatokban rengeteg zöldség recept található:

Zöldséges főételek

Nemzetközi zöldséges ételek

Sütemények zöldséggel

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .