december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Zsírégető házimunkák

Az unalmas házimunkák talán könnyebben elvégezhetők, ha arra gondolunk, hogy nem csupán a lakás lesz szebb és tisztább, de közben égetjük a kalóriákat. Lendületes és dinamikus házkörüli munkák a szakértők szerint ugyanolyan hatásosak lehetnek a szervezetünkre, mint egy fitnisz program. Íme a zsírégető házimunkák listája, néhány hasznos tippel..

Rendszeres házimunkák

Szinte minden háztartásban muszáj rendszeresen takarítani, mosni, vasalni. Ezeket a tevékenységeket modern háztartási gépezetek és tisztítószerek egyszerűbbé tették, mégis kevés ember akad, aki örömmel és lelkesedve végzi el ezeket a feladatokat. Pedig ha a modern tisztítószereket félretesszük, a heti takarítás egy kimondottan jó edzés lehet! Különösen hatásos a porszívózás, portörlés és felmosás (karizmokat használva). Egy órás általános, könnyed házimunka is kb 200-250 kalóriát éget.

Nagytakarítás

Évszakonként ajánlatos az ablakpucolás, szőnyegtisztítás, függöny tisztítás stb. Ezek meglehetősen fárasztó és időigényes munkák, hiszen komoly mozgást, nyújtózkodást, verejtékezést igényelnek. Egy húsvéti és karácsonyi nagytakarítás közben több mint 1000 kalóriát is elégethetünk!

Kalória-égető táblázat

A következő házimunkák kalóriaégető értéke egy 68 kilós, 35 éves egyénre értendők, és 30 perces tevékenységet igényelnek. Akik súlya több, azok több energiát égetnek – akiké kevesebb, azok szervezetében a kalóriaégetés mértéke is alacsonyabb.

Házimunka kcl/30 perc
Ablaktisztítás 125
Padló súrolás 130
Vasalás 70
Porszívózás 120
Ágyazás 68
Mosogatás 78
Portörlés 85
Seprés 112
Teregetés 73
Főzés 85
Autó mosás 115
Lépcsőzés 260

Lakás-felújítás, barkácsolás

Tisztasági festés, barkácsolás remek zsírégető gyakorlatok lehetnek. A következő kalória lista bizonyítja ezt:

Barkácsolás kcl/30 perc
Bútortologatás 205
Festés 100-150
Tapétázás 130
Fűrészelés kézzel 250
Csiszolás-smirglizés 150
Csempézés 150

Kertészkedés

A kertészkedés az egyik legjobb általános fitnesz program. Nem csupán  friss levegőn vagyunk, de az ásás, gyomlálás, hajolgatás, cipelés, ültetés stb minden porcikánkat megmozgatja. Kertes házakban muszáj a kert állandó fenntartása – amely a szakértők szerint sokkal hatásosabb, mint egy fitnesz terem.

Kertészkedés kcl/30 perc
Általános (metszés, gyomtalanítás stb) 140
Kertásás 200
Gereblyézés 146
Fűvágás 187
Faültetés 150
Hólapátolás 204
Favágás 207

Tippek

  • Élvezetesebbé tehetjük a házimunkát, ha közben zenét hallgatunk. Végezzük a tisztítási gyakorlatokat a ritmust követve, miközben mozgathatjuk a csípőnket, lábunkat is. Táncoljunk, forogjunk, pörögjünk is!
  • Súrolási gyakorlatok nagyon jól karbantartják a karizmokat – a padlót mossuk fel kézzel, négykézláb, az utóbbi a hasizmokat is edzi. Továbbá spray helyett alkalmazzunk hagyományos pasztákat, súrolószereket. Természetes tisztítás>>
  • A vasalandó ruhákat hagyjuk a kosárban, nyújtózkodva hajoljunk le értük.
  • A sütés-főzés is nagyon jó edzés lehet, különösen a szeletelés, pucolás, habverés és tészta-gyúrás.
  • A lépcsőzés nagyon jó a comb és fenékizmokra, így a heti takarítást úgy állítsuk össze, hogy sokat szaladgáljunk fel-le a lépcsőn (ha van). Lakótelepi lakásban élők a szemetest gyalog vigyék le, ne a liftben! Dettó a bevásárlás zacskók.
  • A bevásárlás is nagyon jó zsírégető funkció. Nem csupán a zacskók cipelése, de maga a boltról-boltra való talpalás, a heti bevásárlás is kalóriaigényes. A nehéz zacskókat a boltból-autóig, vagy kocsitól-lakásig  súlyzóként is alkalmazhatjuk, ezekkel a karizmainkat gyúrhatjuk!
  • A házimunkák nem csupán égetik a bevitt kalóriákat, de karbantartják a szív- és érrendszerünket, felgyorsítják az anyagcserét és elősegítik a máj tisztító funkcióját. A házimunkák nagyon jó gyakorlatok lehetnek a testünk fitnesz szintjének fenntartásához, kalóriaégetéshez, azonban komoly alakformálást ne várjunk el!
  • Az egészséges életmód egyik alapfeltétele a rendszeres testmozgás, a jelenlegi szakvélemény heti 5×30 percet ajánl. A zsírégető házimunkák kipipálhatnak ebből hetente egy órát! És még tisztább és szebb is lesz az otthonunk..

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .